(in German below)
I love Dahl – it’s simple, it’s nutritious & it’s tasty.
Dhal is a powerful One-Pot-Dish made with protein- & fiber rich legumes and immune stimulating spices like curcuma, chili and cumin. It keeps you nicely full for long – perfect for battling those never ending zoom calls or black ski-pistes.
With a dollop of yoghurt, popped mustard seeds, fresh herbs or sautéed spinach and served with rice or crusty sour-dough it's a wholesome and tasty meal that can also be prepped in advance.
Dhal can be made with various different legumes: with lentils (yellow or red), Moong Dal (= peeled and halfed Mung beans) or with Chickpeas (= peeled and halfed, = Chana Dhal).
Ingredients (4-6 portions)
2 tbsp rapeseed oil
2 medium onions, finely chopped
4 big cloves of garlic, finely chopped
5 cm piece of ginger, finely grated (about the same amount as garlic)
1 teaspoon turmeric
2 teaspoons of cumin (whole or ground)
2 teaspoons fresh chilli, finely chopped (optional)
1 1/2 teaspoons curry powder
500g yellow lentils, or Moong Dhal
1.5 liters of vegetable stock
200 ml coconut milk
½ lemon (juice)
To serve: fresh mint or parsley, popped mustard seeds*, sautéed spinach, yogurt, rice or fresh bread. *fried in 2 tbsp of coconut-oil (or ghee) until seeds pop (15 sek, put lid on).
Preparation:
1. Heat rapeseed oil in a large saucepan over medium heat, add onion and roast until golden brown (approx. 10 min)
2. Add garlic and ginger and fresh chili, roast for another 1-2 minutes
3. Add spices (1 teaspoon turmeric, 2 teaspoons cumin, 1 1/2 teaspoons curry powder) and roast for about 1 minute until fragrant.
4. Add the lentils (or Moong Dhal *), 3/4 of the vegetable broth, coconut milk, season with salt and pepper and simmer for about 15 minutes (* about 30 minutes) until the lentils / Moon Dhal are soft, lid ajar. Add more bouillon if necessary and stir frequently.
Just before serving, add the lemon juice and stir trough.
Deutsch:
Ich liebe Dhal – es ist so einfach zuzubereiten, gesund & yum!
Dhal ist ein Power-Eintopf aus eingekochten proteinreichen Leguminosen und immunstimulierenden Gewürzen wie Kurkuma, Chili und Kreuzkümmel und liefert langhanhaltende und gesunde Energie für endlose Zoom Calls im Büro oder die schwarze Ski-Piste.
Mit einem Klacks Yoghurt, frischen Kräutern oder sautiertem Spinat und Vollkornreis oder einem frischen knusprigen Sauerteigbrot, wird es zu einer geschmackvollen & sättigenden Mahlzeit.
Zur Info: Dhal kann mit Linsen (gelben oder roten), Mungbohnen (= Moong Dhal geschält und halbiert) oder mit Kichererbsen (geschält und halbiert = Chana Dhal) zubereitet werden.
Zutaten (4-6 Portionen)
2 EL Rapsöl
2 mittlere Zwiebeln, fein gehackt
4 grosse Knoblauchzehen, fein gehackt
5cm Stück Ingwer, fein gerieben (ca. gleich viel wie Knoblauch)
1 TL Kurkuma
2 TL Kreuzkümmel (ganz oder gemahlen)
2 TL frische Chili gehackt (optional)
1 TL Currypulver
1 TL Senfsamen, gelb (optional)
500g gelbe Linsen, oder Moong Dhal
1.5 Liter Gemüsebrühe
200 ml Kokosmilch
½ Zitrone (Saft)
Zum Servieren: Frische Minze, Senfkörner gepoppt*, oder Petersilie oder sautierter Spinat, Yoghurt, Reis oder frisches Brot. *kurz in 2 EL heissem Kokosfett oder Butterreinfett (ca. 15 sek. poppen lassen, mit Deckel)
Zubereitung:
1. Rapsöl in einem grossen Topf auf mittlerer Hitze erhitzen, Zwiebel zugeben und goldbraun rösten (ca. 10 min)
2. Knoblauch und Ingwer und frische Chili zugeben, ca. 1-2 weitere Minuten rösten
3. Gewürze zugeben (1 TL Kurkuma, 2 TL Kreuzkümmel, 1 TL Curry, ca. 1 min anrösten.
4. Linsen (oder Moong Dhal*), Gemüsebrühe (erst nur 1,2 Liter), Kokosmilch zugeben, mit Salz und Pfeffer abschmecken und ca. 15 min köcheln lassen (* ca. 30 min) bis die Linsen/Moon Dhal weich sind, mit leicht geöffnetem Deckel. Bei Bedarf mehr Bouillon zugeben und öfters umrühren.
Kurz vor dem Servieren den Zitronensaft unterrühren.