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Recettes
Connie  |  Feb 10, 2021

(in German below)

I love Dahl – it’s simple, it’s nutritious & it’s tasty.

Dhal is a powerful One-Pot-Dish made with protein- & fiber rich legumes and immune stimulating spices like curcuma, chili and cumin. It keeps you nicely full for long – perfect for battling those never ending zoom calls or black ski-pistes.

With a dollop of yoghurt, popped mustard seeds, fresh herbs or sautéed spinach and served with rice or crusty sour-dough it's a wholesome and tasty meal that can also be prepped in advance. 

Dhal can be made with various different legumes: with lentils (yellow or red), Moong Dal (= peeled and halfed Mung beans) or with Chickpeas (= peeled and halfed, = Chana Dhal).

 ohne Zucker, connie's kitchen, ketchup, vayo, homemade, selbst gemacht

Ingredients (4-6 portions)

2 tbsp rapeseed oil

2 medium onions, finely chopped

4 big cloves of garlic, finely chopped

5 cm piece of ginger, finely grated (about the same amount as garlic)

1 teaspoon turmeric

2 teaspoons of cumin (whole or ground)

2 teaspoons fresh chilli, finely chopped (optional)

1 1/2  teaspoons curry powder

500g yellow lentils, or Moong Dhal

1.5 liters of vegetable stock

200 ml coconut milk 

½ lemon (juice)

 

To serve: fresh mint or parsley, popped mustard seeds*, sautéed spinach, yogurt, rice or fresh bread. *fried in 2 tbsp of coconut-oil (or ghee) until seeds pop (15 sek, put lid on).

 

Preparation:

1. Heat rapeseed oil in a large saucepan over medium heat, add onion and roast until golden brown (approx. 10 min)

2. Add garlic and ginger and fresh chili, roast for another 1-2 minutes

3. Add spices (1 teaspoon turmeric, 2 teaspoons cumin, 1 1/2 teaspoons curry powder)  and roast for about 1 minute until fragrant.

4. Add the lentils (or Moong Dhal *), 3/4 of the vegetable broth, coconut milk, season with salt and pepper and simmer for about 15 minutes (* about 30 minutes) until the lentils / Moon Dhal are soft, lid ajar. Add more bouillon if necessary and stir frequently.

Just before serving, add the lemon juice and stir trough.

 

Deutsch:

Ich liebe Dhal – es ist so einfach zuzubereiten, gesund & yum!

Dhal ist ein Power-Eintopf aus eingekochten proteinreichen Leguminosen und immunstimulierenden Gewürzen wie Kurkuma, Chili und Kreuzkümmel und liefert langhanhaltende und gesunde Energie für endlose Zoom Calls im Büro oder die schwarze Ski-Piste.

Mit einem Klacks Yoghurt, frischen Kräutern oder sautiertem Spinat und Vollkornreis oder einem frischen knusprigen Sauerteigbrot, wird es zu einer geschmackvollen & sättigenden Mahlzeit.

Zur Info: Dhal kann mit Linsen (gelben oder roten), Mungbohnen (= Moong Dhal geschält und halbiert) oder mit Kichererbsen (geschält und halbiert = Chana Dhal) zubereitet werden.

 

Zutaten (4-6 Portionen)

2 EL Rapsöl

2 mittlere Zwiebeln, fein gehackt

4 grosse Knoblauchzehen, fein gehackt

5cm Stück Ingwer, fein gerieben (ca. gleich viel wie Knoblauch)

1 TL Kurkuma

2 TL Kreuzkümmel (ganz oder gemahlen)

2 TL  frische Chili gehackt (optional)

1 TL  Currypulver

1 TL Senfsamen, gelb (optional)

500g gelbe Linsen, oder Moong Dhal

1.5 Liter Gemüsebrühe

200 ml Kokosmilch 

½ Zitrone (Saft)

Zum Servieren: Frische Minze, Senfkörner gepoppt*, oder Petersilie oder sautierter Spinat, Yoghurt, Reis oder frisches Brot. *kurz in 2 EL heissem Kokosfett oder Butterreinfett (ca. 15 sek. poppen lassen, mit Deckel)

 

Zubereitung:

1. Rapsöl in einem grossen Topf auf mittlerer Hitze erhitzen, Zwiebel zugeben und goldbraun rösten (ca. 10 min)

2. Knoblauch und Ingwer und frische Chili zugeben, ca. 1-2 weitere Minuten rösten

3. Gewürze zugeben (1 TL Kurkuma, 2 TL Kreuzkümmel, 1 TL Curry,  ca. 1 min anrösten.

4. Linsen (oder Moong Dhal*), Gemüsebrühe (erst nur 1,2 Liter), Kokosmilch zugeben, mit Salz und Pfeffer abschmecken und ca. 15 min köcheln lassen (* ca. 30 min) bis die Linsen/Moon Dhal weich sind, mit leicht geöffnetem Deckel. Bei Bedarf mehr Bouillon zugeben und öfters umrühren.

Kurz vor dem Servieren den Zitronensaft unterrühren.

 

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